Doorgaan naar hoofdcontent

De verantwoording van de kas (deel 1)

In vervolg op mijn vorige blog besloot ik een tijdje geleden om eens een bakje koffie te drinken met Paul Meijer, mijn oude politieke voorman, waar ik in 2016 afscheid van nam. Aangezien er voor 2016 ook gedoe was geweest met een integriteitsmelding denken veel mensen dat ik Forza verliet vanwege gedoe met geld. Dat is niet zo. Wat ik Meijer in die tijd heb verweten is slordig en onvolledig te boekhouden. Zelf ben ik een boekhoudkundige leek, net als Meijer, maar ik weet dat er eenvoudige manieren zijn voor kleine organisaties om deze beperkte kennis niet tot een last te maken. 

Voordat ik op de huidige situatie terugkom wil ik aantonen dat een dergelijke integriteitsmelding ook wel degelijk een politiek doel kan dienen. Het verdacht maken van een opponent, hoe laakbaar ook, kan politiek -en in de huidige situatie ook geldelijk- gewin opleveren.

Destijds was het mr. Kees van der Linden die een integriteitsmelding deed. Ik kende Kees goed in die tijd, dronk wel eens een borrel met hem en weet dat zijn fiscale, juridische en boekhoudkundige kennis niet te onderschatten was. Kees was oud-directeur van de FIOD en was, in zijn dagen, betrokken bij grootscheepse onderzoeken naar onder meer het horeca concern van de familie Van der Valk. Een zaak waar het het om honderden miljoenen ging en waar ex-wethouder Kees bij het genot van een sigaar en voldoende spraakwater vermakelijke anecdotes over kon vertellen. Ook speelde Kees een cruciale rol bij het arresteren van 'meester'oplichter en valsemunter 'Heer Olivier'. Hier kon hij ook geweldige verhalen over vertellen in de kroeg. Later zou deze Nieuw-Venneper zijn pad nog eens kruisen, ik kom daar nog op terug.

Ik vertel dit om u aan te tonen dat Kees bepaald geen lichtgewicht was op het gebied van kennis met betrekking tot financiële malversaties. Toen hij in 2014 aangifte deed van dergelijke malversaties door Paul Meijer, bleek er echter na zijn extreem scha(n)delijke publicaties, een kostbaar (sommige bronnen beweren dat het meer dan €125.000 kostte) forensisch onderzoek waar uiteindelijk uit bleek dat er slordig was geboekhoud en een bon van nog geen drieduizend euro dubbel in de administratie voorkwam. Al met al reden voor toenmalige burgemeester Theo Weterings om de fractie van Forza te korten op de gemeentelijke bijdrage van het volgende jaar, maar nadrukkelijk géén reden voor het Openbaar Ministerie om Meijer, na een strafrechterlijk vooronderzoek verder te vervolgen

Ondanks de laster door Kees van der Linden in diverse media geuit, ondanks onderzoeken door hoogstaande en gespecialiseerde professionals van het Openbaar Ministerie en een duur, gerenomeerd accountantskantoor, was er geen reden om Meijer voor een enkel strafbaar feit te dagvaarden. Daarentegen werd Van der Linden's partner-in-crime Anneke van der Veer wel gedagvaard in Luxemburg voor een internationale fraudezaak, waar, hoe leuk, ook de naam Heer Olivier, haar toenmalige buurman in opduikt. Olivier, die Kees nog kende uit zijn tijd bij de FIOD en waarvan hij wist dat hij als huisvriend bij Van der Veer over de vloer kwam. Uit alles bleek en blijkt dat de hele situatie destijds door Kees & Anneke zo bedacht is om, over de rug van Meijer, Forza in handen te krijgen en daarmee ook de "bruidsschat" een rekening met destijds iets van € 20.000 financiële reserve. Dat hun opzet zou mislukken doordat de accountant en het Openbaar Ministerie in het geheel niks belastends vonden ten aanzien van Meijer hadden ze, kennelijk, niet voorzien.

Anyway, ik zou het hebben over mijn inzage in de verantwoordingen van fractiegelden over een meer recente periode, waarvan Raadslid Vermeulen onlangs in diverse media beweerde dat Meijer "op kosten van de belastingbetaler leefde". Mijn vermoeden dat het hier, wederom, misschien om een politieke motivatie van Vermeulen en om slechte boekhoudpraktijken van Meijer ging, maar allerminst om strafbare feiten, deed me besluiten om zowel bij Vermeulen als bij Meijer eens om opheldering te vragen. Daarna wilde en kreeg ik inzage in de verantwoordingen over de jaren 2017, 2018 en 2019 van álle fracties in de Haarlemmermeerse raad, simpel om te kijken of wat Meijer verweten wordt wellicht ook bij andere partijen voorkomt.

U mag weten dat ik, vanuit een zakelijk oogpunt, telefoongesprekken automatisch opneem. Om later nog eens te kunnen terugluisteren wat hier nu daawerkelijk gezegd werd, soms zijn er telefoonnummers of emailadressen doorgegeven die ik ergens moet noteren. Van het gehele gesprek met Vermeulen is dus een opname, hij deed hierin een aantal nogal opmerkelijke uitspraken, die ik destijds ook aan de burgemeester ter beschikking heb gesteld. Eén van de dingen die Vermeulen beweert is dat hij de inwoners van Haarlemmermeer van Paul Meijer wil verlossen en "de vereniging" (Forza) in handen wil zien te krijgen.


In het verdere gesprek doet Vermeulen nog enkele zeer opmerkelijke -voor zichzelf belastende- uitlatingen over een ander raadslid dat hij zodanig bedreigt dat "die zich niet meer in het raadhuis durft te vertonen." Volgens het wetboek van strafrecht wordt dit gezien als "afdreiging" (WvS Art. 318), een misdrijf goed voor "gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie." Deze uitlatingen zijn nog niet naar buiten gebracht door mij, omdat ze mogelijk ook zeer belastend kunnen zijn voor derden. Volgens genoemd artikel 318 kan slechts degene die het betreft aangifte doen van afdreiging. Het is mij uiteraard niet bekend of dit ook gebeurd is, wel heb ik de direct betrokkene(n)  op de hoogte gesteld van de opname die in mijn bezit is.

Of Meijer daadwerkelijk heeft geleefd van het geld van de fractie en zich aan strafbare feiten schuldig heeft gemaakt zal mogelijk blijken uit de door de burgemeester aangekondigde onderzoeken. Let wel: slecht boekhouden is nog geen strafbaar feit. 

Opmerkelijk is dat Vermeulen eerder deze week op Facebook aankondigde dat eind februari duidelijk moet worden hoeveel Meijer gestolen heeft. Hieruit zou kunnen blijken dat Vermeulen a. weet dat volgens het onderzoek Meijer geld gestolen heeft en b. eind februari het resultaat van een (het?) onderzoek te verwachten valt. Dat is vreemd, omdat gedragslijn integriteitsmeldingen oplegt aan raadsleden om terughoudendheid in de media te betrachten hangende het onderzoek of de onderzoeken en ook omdat de gemeenteraad geheimhouding heeft opgelegd. Vermeulen schendt hiermee dus aantoonbaar de gemeentelijke verordening op de gedragslijn ten aanzien van integriteitsmeldingen en mogelijk ook de Gemeentewet die geheimhouding voorschrijft. Wat de sanctie is op het overtreden van een gemeentelijke verordening is mij niet duidelijk. Overtreding van de gemeentewet en met name het schenden van de geheimhouding kan gelden als een misdrijf met de volgende straffen: Gevangenisstraf: 1 jaar • Geldboete 4e cat. (€ 20.750) • Ontzetting recht om (bepaald) ambt te bekleden (art. 29 Sr)\.

Wat ik inmiddels begrijp is dat de bruidsschat van Forza inmiddels gegroeid is tot ruim € 40.000 op de sparrekening, voorwaar een lekker hapje voor zelfverklaard miljonair Vermeulen. Meijer heeft in de loop van de jaren een behoorlijk bedrag gespaard door zuinig om te springen met de beschikbare middelen. Dit en de naamsbekendheid van Forza maakt het natuurlijk een lekkere prooi voor Vermeulen.

Over mijn bevindingen bij de andere partijen ga ik in deel 2 van dit stuk verhalen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ik voer campagne #stemzeweg

Ondanks dat ik niet verkiesbaar ben bij de komende Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart a.s. voer ik wel degelijk een politieke campagne. "Voor welke partij dan?" zult u zich misschien afvragen. Daar kan ik helder over zijn: ik voer voor geen enkele partij campagne. Ik voer campagne voor uw stem. Ik wil graag dat u stemt, omdat stemmen wél zin heeft, in tegenstelling tot wat velen denken. Stemmen heeft zin om de huidige vastgeroeste macht uit het zadel te wippen. De partijen die verantwoordelijk zijn voor de malaise van dit moment, die jarenlang ongecontroleerde immigratie hebben toegestaan en zelfs bevorderd, de partijen die onze krijgsmacht nagenoeg wegbezuinigd hebben, de partijen die ons liever gisteren nog dan vandaag zouden uitleveren aan ongekozen, zelfbenoemde machthebbers van de EU. Ze mogen weg, nee ze MOETEN weg! Het motto van deze campagne is daarom #stemzeweg! Stem de partijen die voor de huidige situatie verantwoordelijk zijn letterlijk uit de eers

Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos

Bij de raadsvergadering van 15 november 2018 had uw lid De Ruiter een blikje zeeheldendrop voor alle fracties. Aanleiding hiervoor was het indienen van mijn  motie Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos , o m een procedure te starten met als doel de naam van de Hódmezövásárhely fontein in Hoofddorp te wijzigen en deze te vernoemen naar admiraal De Ruyter.  Mijn voorstel werd gesteund door de Stichting Michiel de Ruyter  en voorzitter Frits de Ruyter de Wildt, nazaat van Michiel in de 12e generatie was aanwezig om mogelijke vragen over de figuur De Ruyter te beantwoorden. Voorafgaand aan de vergadering poseerde ik samen met de heer De Ruyter de Wildt  voor de rotonde. Hoewel een meerderheid van de raad vóór een naamswijziging van de rotonde lijkt te zijn, haalde mijn motie helaas geen meerderheid. De Heer Rip van de Hap had mij tijdens de schorsing voorgesteld om de strekking van de motie te wijzigen, zodanig dat de naam van De Ruyter uit het voorstel werd weggelaten. Aangezi

Hoogtepunten uit de afscheidsspeech

In een feestelijke setting, met als thema "Disco" kwam de oude gemeenteraad onlangs nog één keer bijeen in de feestelijk aangeklede Burgerzaal van het raadhuis te Hoofddorp. Ik mocht daar in een korte speech het gezelschap inclusief het college en de griffie nog een keer toespreken. In de video mijn korte speech:

meest bekeken

De laars van de burgemeester

Vanavond vond burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer het nodig om mij op de publieke tribune, in het openbaar, aan te spreken over hem -kennelijk- onwelgevallige tweets. Ik vind het een bijzonder laffe actie om mij -met naam en toenaam- aan te spreken bij een debat waar ik niet het woord mag voeren en derhalve geen recht heb op een weerwoord of een wedervraag. Ook VVD burgemeesters hebben dus schijnbaar moeite met Het Vrije Woord. Het was een juiste beslissing van me om destijds de VVD de rug toe te keren. Ook blijken mijn twijfels, die ik destijds, bij de benoeming als fractieassistent, al had over Weterings en zijn selectieve verontwaardiging wederom terecht. Als een D66 mevrouw mij bij de eerste de beste sessie waar ik aan deelneem neerzet als een nazi , dan is dat gewoon geoorloofd. Daar wordt verder met geen woord over gerept. Ik vind dat prima, ook überdomme D66 vrouwtjes hebben recht op het vrije woord. Maar als zij vervolgens het woord "fatsoen" in de mo

Kijk nooit meer Pauw!

Gisteren was NVU voorman Kusters te gast bij Pauw. De reden dat de redactie van Pauw het nodig vond om hem uit te nodigen was dat zijn NVU aangekondigd had om overal in het land informatie- en inspraakavonden met betrekking tot de (mogelijke) komst van asielopvang te bezoeken. Ik kijk al heel heel lang niet meer naar Pauw dus heb de uitzending niet gezien. Pauw heeft zelden of nooit gasten van rechtse signatuur aan tafel en als hij ze heeft is het doorgaans om ze te kunnen tentoonstellen aan zijn publiek als dom, slecht of verwerpelijk. Nog maar kort geleden deed hij zo'n poging met de Nederlandse Pegida voorman begreep ik uit de media. Dat mislukte omdat de welbespraakte Pegida man alles wat Pauw te berde bracht om hem als "slecht rechts" neer te zetten eenvoudig, rustig en gedecideerd weerlegde. Een tijdje geleden woonde ik een "workshop talkshow maken" bij in de studio van Pauw. Als tegenprestatie voor de interessante en leerzame -eerlijk is eerlijk- techni