Doorgaan naar hoofdcontent

Gestoorde orde

Tijdens de raadsvergadering van 18 juni jongstleden vond de voorzitter van uw raad het passend om te dreigen mij "uit de zaal te laten verwijderen." Kennelijk stoorde de voorzitter zich aan mijn tweetgedrag; zijn opmerking kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel.

Bij de gelegenheid van 18 juni gaf de voorzitter blijk van een stuitende selectieve verontwaardiging. Gedurende de avond verschenen tweets van D66 Haarlemmermeer, Michel van Dijk, Paul Meijer, Groen Links Haarlemmermeer, CDA Haarlemmermeer, en anderen, allen met betrekking op hetgeen op dat moment aan de orde was in de raad. De voorzitter vond het noodzakelijk om slechts mijn naam te noemen. Hij vond het nodig om mij, vanuit het niets, verbaal aan te vallen in een vergadering waar ik niet het woord mag voeren; dat was de keuze van de voorzitter zelf. Dat hij echter niet noemt en ook bij navraag niet vertellen kan op grond van welk raadsbesluit of artikel in het reglement van orde hij mij dreigde uit de zaal te verwijderen, terwijl ik de orde in de zaal op geen enkele manier verstoorde, is niet alleen fout, het geeft ook aan dat uw voorzitter de vrijheid van meningsuiting niet altijd wenst te respecteren. Zijn opmerking "Dit was de laatste meneer De Ruiter, anders kunt u nú vertrekken" liet mij geen andere keuze dan de zaal te verlaten.
De enige reden dat ik nog in de zaal aanwezig was is dat de zogenaamde "openbare" vergaderingen niet te volgen zijn via de livestream op internet. Ook daar werd op de betreffende avond meerdere malen over getwitterd door verschillende twitteraars.

Er zijn genoeg voorbeelden van vertegenwoordigers van andere partijen, die hun eigen fatsoensnormen denken op te kunnen leggen aan anderen.
Mijn afweging wordt bepaald door de grenzen die de wet aan zulke uitlatingen stelt. Zo zijn daar artikel 137c, 137d, 137e, 131 en 132, 261, 262 en 266 die het openbaar spreken begrenzen in termen van laster of de oproep tot geweld.
Fatsoen is, in tegenstelling tot de wet, een subjectieve norm, die niet alleen met de tijdgeest verandert, maar ook per persoon verschillend is. Toch lijkt het alsof deze voorzitter een dubbele standaard hanteert als het om de toepassing van de vrijheid van meningsuiting  gaat.

Ik begrijp dat dit woorden van zeer zware strekking zijn, die niet onbezonnen moeten worden uitgesproken. Zeker waar het een hoogwaardig ambt als het burgermeesterschap betreft.

Maar bij navraag bij de griffier, over het bestaan van een twitterverbod, kon zoiets niet worden vastgesteld. Zelfs in het hypothetische geval dat er een twitterverbod zou bestaan voor deelnemers aan vergaderingen, dan nog nam ik geen deel aan de vergadering maar twitterde ik vanaf de tribune. Dus zou ik buiten dat verbod zijn gevallen. Dit toont aan onze voorzitter zelfs in een hypothetisch geval met twee maten meet. En er bestaat niet-hypothetisch bewijs dat meerdere tweets door in de raad actieve politieke partijen tijdens dat debat zijn verstuurd. 

Ik concludeer dat de uitroep van de burgemeester dat 'ook voor fractieassistenten een twitterverbod geldt' over kwam als een ad hoc uitspraak veroorzaakt door emotie, en niet een uitspraak is die te herleiden valt tot enig statuut.
Dit is een persoonlijke aanval waarbij de voorzitter zijn voorzittersmacht misbruikt, en daarom een burgemeester onwaardig.

Aan het einde van de vergadering van 18 juni nam de fractie van Forza! in een korte verklaring afstand van mijn uitlatingen. Als fractieassistent beschik ik niet over een mandaat van het electoraat, vsn kiezers. Ik heb slechts een, beperkt, mandaat om de fractie tijdens sessies te vertegenwoordigen. Het spreekt vanzelf dat, als die zelfde fractie afstand van mijn uitlatingen neemt, mijn mening dus niet die van de fractie is. Het wordt daarmee onmogelijk nog langer de fractie van Forza! in de gemeenteraad te vertegenwoordigen.

"Indien het hier in ‘t vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niét mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld, nochtans zal ik die spreken zoo lang als mijn oogen openstaan”. (~citaat toegeschreven aan Michiel Adriaanszoon de Ruyter)

Allen die dat, op grond van hun eigen normen, blokkeren blijf ik als boevenbende typeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ik voer campagne #stemzeweg

Ondanks dat ik niet verkiesbaar ben bij de komende Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart a.s. voer ik wel degelijk een politieke campagne. "Voor welke partij dan?" zult u zich misschien afvragen. Daar kan ik helder over zijn: ik voer voor geen enkele partij campagne. Ik voer campagne voor uw stem. Ik wil graag dat u stemt, omdat stemmen wél zin heeft, in tegenstelling tot wat velen denken. Stemmen heeft zin om de huidige vastgeroeste macht uit het zadel te wippen. De partijen die verantwoordelijk zijn voor de malaise van dit moment, die jarenlang ongecontroleerde immigratie hebben toegestaan en zelfs bevorderd, de partijen die onze krijgsmacht nagenoeg wegbezuinigd hebben, de partijen die ons liever gisteren nog dan vandaag zouden uitleveren aan ongekozen, zelfbenoemde machthebbers van de EU. Ze mogen weg, nee ze MOETEN weg! Het motto van deze campagne is daarom #stemzeweg! Stem de partijen die voor de huidige situatie verantwoordelijk zijn letterlijk uit de eers

Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos

Bij de raadsvergadering van 15 november 2018 had uw lid De Ruiter een blikje zeeheldendrop voor alle fracties. Aanleiding hiervoor was het indienen van mijn  motie Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos , o m een procedure te starten met als doel de naam van de Hódmezövásárhely fontein in Hoofddorp te wijzigen en deze te vernoemen naar admiraal De Ruyter.  Mijn voorstel werd gesteund door de Stichting Michiel de Ruyter  en voorzitter Frits de Ruyter de Wildt, nazaat van Michiel in de 12e generatie was aanwezig om mogelijke vragen over de figuur De Ruyter te beantwoorden. Voorafgaand aan de vergadering poseerde ik samen met de heer De Ruyter de Wildt  voor de rotonde. Hoewel een meerderheid van de raad vóór een naamswijziging van de rotonde lijkt te zijn, haalde mijn motie helaas geen meerderheid. De Heer Rip van de Hap had mij tijdens de schorsing voorgesteld om de strekking van de motie te wijzigen, zodanig dat de naam van De Ruyter uit het voorstel werd weggelaten. Aangezi

Hoogtepunten uit de afscheidsspeech

In een feestelijke setting, met als thema "Disco" kwam de oude gemeenteraad onlangs nog één keer bijeen in de feestelijk aangeklede Burgerzaal van het raadhuis te Hoofddorp. Ik mocht daar in een korte speech het gezelschap inclusief het college en de griffie nog een keer toespreken. In de video mijn korte speech:

meest bekeken

De laars van de burgemeester

Vanavond vond burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer het nodig om mij op de publieke tribune, in het openbaar, aan te spreken over hem -kennelijk- onwelgevallige tweets. Ik vind het een bijzonder laffe actie om mij -met naam en toenaam- aan te spreken bij een debat waar ik niet het woord mag voeren en derhalve geen recht heb op een weerwoord of een wedervraag. Ook VVD burgemeesters hebben dus schijnbaar moeite met Het Vrije Woord. Het was een juiste beslissing van me om destijds de VVD de rug toe te keren. Ook blijken mijn twijfels, die ik destijds, bij de benoeming als fractieassistent, al had over Weterings en zijn selectieve verontwaardiging wederom terecht. Als een D66 mevrouw mij bij de eerste de beste sessie waar ik aan deelneem neerzet als een nazi , dan is dat gewoon geoorloofd. Daar wordt verder met geen woord over gerept. Ik vind dat prima, ook überdomme D66 vrouwtjes hebben recht op het vrije woord. Maar als zij vervolgens het woord "fatsoen" in de mo

Kijk nooit meer Pauw!

Gisteren was NVU voorman Kusters te gast bij Pauw. De reden dat de redactie van Pauw het nodig vond om hem uit te nodigen was dat zijn NVU aangekondigd had om overal in het land informatie- en inspraakavonden met betrekking tot de (mogelijke) komst van asielopvang te bezoeken. Ik kijk al heel heel lang niet meer naar Pauw dus heb de uitzending niet gezien. Pauw heeft zelden of nooit gasten van rechtse signatuur aan tafel en als hij ze heeft is het doorgaans om ze te kunnen tentoonstellen aan zijn publiek als dom, slecht of verwerpelijk. Nog maar kort geleden deed hij zo'n poging met de Nederlandse Pegida voorman begreep ik uit de media. Dat mislukte omdat de welbespraakte Pegida man alles wat Pauw te berde bracht om hem als "slecht rechts" neer te zetten eenvoudig, rustig en gedecideerd weerlegde. Een tijdje geleden woonde ik een "workshop talkshow maken" bij in de studio van Pauw. Als tegenprestatie voor de interessante en leerzame -eerlijk is eerlijk- techni