Bij de Haarlemmermeerse raadsvergadering van week 42 heeft een aanzienlijk aantal mensen op een keurige wijze uiting gegeven aan hun zorgen over de voorgenomen plannen voor de vestiging van een noodopvang in Vijfhuizen. Ik ben er van overtuigd dat dit effect heeft, want het college -en zeker de VVD burgemeester- is al flink ingebonden.
Dit alles neemt niet weg dat het van het grootste belang is en blijft dat tegenstanders zich laten horen. Het gaat hierbij duidelijk NIET om mensen die willen laten horen dat ze tégen vluchtelingen of immigranten zijn. Het gaat er om dat mensen het gevoerde BELEID onder vuur nemen. Het zijn ónze bestuurders en politici die verantwoordelijk zijn voor totaal falend beleid. Zowel landelijk als lokaal. Het beleid dient dus te veranderen.
De stroom mensen die wereldwijd onderweg zijn, als vluchteling, als gelukszoeker of om welke andere reden ook, daar verandert de gemeentepolitiek niets aan. Wél aan welke kansen we deze mensen in onze gemeente bieden. Hoe groter de kans op welvaart, hoe groter de toestroom zal zijn. Het is niet aan ons om anderen een kans op welvaart te ontzeggen, het is wél aan ons wie we wel of niet in onze welvaart laten delen zonder tegenprestatie.
Demonstreren is één van de manieren om in verzet te komen. Het hoort gewoon bij de mogelijkheden die de democratie biedt. Alleen niet in elke gemeente is de actiebereidheid daarvoor aanwezig.
"We zijn een handtekeningenactie gestart", zegt een van hen. "Dat is inmiddels opgelopen tot 600 handtekeningen, op een totaal van 800 brievenbussen" staat in dit bericht, dat aantoont dat verzet wel degelijk loont.
Dit lijkt me bijvoorbeeld een manier die beter bij Vijfhuizen en Haarlemmermeer past.
In Purmerend kwamen honderden mensen naar het raadhuis. Vanuit Vijfhuizen niemand toen het debat gevoerd werd en een handjevol toen de beslissing al genomen was.
Politiek betrokken als ik ben kom ik met enige regelmaat bij bewonersbijeenkomsten binnen en buiten Haarlemmermeer. Opvallend is hoe verschillend mensen in de diverse kernen van Haarlemmermeer zijn. Gekscherend zeggen we wel eens: "in Zwanenburg gaan de mensen met barkrukken gooien als ze het ergens niet mee eens zijn", terwijl bijvoorbeeld Badhoevedorpers doorgaans veel ingetogener reageren. Zo ook de bewoners van Vijfhuizen. Daar is niets mis mee, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Veel mensen zijn daarnaast bij een gevoelig onderwerp als de huidige asieldiscussie bang dat een (té) uitgesproken mening gevolgen kan hebben voor hun baan, hun zaak of anderszins. Ondanks de onvrede die leeft besluiten zij vaak 'het er maar bij te laten zitten' en maken liever geen gebruik van hun recht op vrije meningsuiting.
Ik ben niet boos. Het punt is dat de discussie niet zuiver gevoerd wordt. Gemeentebestuur handelt naar eigen goeddunken, weten dat er weerstand te verwachten valt en probeert met een overvaltactiek iedereen te overrompelen. Voorstanders hebben het alleen maar over zielige ontheemden die huis en haard verlieten. Dat waren ze ook al in Turkije of Libanon, dus waarom bleven ze daar dan niet?
Persoonlijk ben ik niet bang voor welk slag asiel- of gelukszoekers ook. Ik werk al mijn hele leven buiten Nederland, dus xenofobie valt mij ook niet te verwijten.
Het gaat erom dat er massa's naar dit land komen, waaraan wij niets verplicht zijn, zelfs niet uit humaniteit, omdat ze niet van plan zijn te integreren in onze samenleving, in hun eigen onderhoud te voorzien en een positieve bijdrage aan deze, aan ónze samenleving te leveren.
Dit land is niet van 'ons', deze samenleving wel. Voor wie daar niet bij wil horen, of fundamenteel andere waarden wil handhaven, daarvoor zijn elders in de wereld samenlevingen genoeg waar ze zich bij aan kunnen sluiten.
Solidariteit is iets dat vrijwillig en wederkerig is. Ik zie van veel Eritreërs, Somaliërs, Syriërs geen solidariteit met onze samenleving. Wat ik zie zijn moslims die een achterlijke -Pim Fortuyn zei het al- een achterlijke ideologie komen opdringen en daarmee ónze samenleving en dit land ontwrichten. Ik zie een invasie, geen zielige vluchtelingen. Tegen een invasie past verzet.
Reacties