Doorgaan naar hoofdcontent

Pollen maar


De website van een lokale krant hield onlangs een poll met de vraag of asielzoekers in Haarlemmermeer welkom zouden zijn. Binnen luttele dagen antwoorden honderden mensen, waarvan rond de 80% met een simpel "nee".
In plaats van deze poll als een duidelijk signaal van de bevolking te waarderen, haastte een aaantal lokale politici zich om de uitslag verdacht of belachelijk te maken. "Zo'n poll is niet representatief" zei de plaatselijke VVD voorzitter. Dat klopt natuurlijk. Iedereen weet dat polls door een aan De Telegraaf geliëerde website niet representatief zijn. Polls, peilingen en enquetes zijn pas representatief als ze uitgevoerd zijn door (semi) intellectuele wetenschappers van verklaard linkse signatuur, zeker als het over zo'n gevoelig onderwerp als asielzoekers gaat. Dat weet tenslotte iedereen. Zo is dat decennialang geframed. Dat ook niet representatieve polls van een journalistiek medium wellicht een signaal kunnen zijn aan lokale politici en bestuurders kwam bij de vooringenomen voorstanders van asielopvang niet op.



Ondanks dat een Brits staatsman eens zei "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics" kan een gedegen onderzoek of peiling naar standpunten slechts uitgevoerd te worden door integere statistici, volgens de regels van de wetenschap. Dan nog blijkt de uitslag niet altijd feilloos, kijk naar de vele peilingen die tussen en rond verkiezingen worden gedaan onder een beperkte, maar "representatieve" groep respondenten. Hoe vaak wijkt de werkelijke verkiezingsuitslag niet af van een enkele uren eerder uitgevoerde poll?De enige manier om dus een helder en onweerlegbaar inzicht te krijgen in de mening(en) van een bevolking is om iedereen te vragen naar zijn of haar mening. Zo'n stemming heet een referendum of, als de uitslag niet bindend is, een volksraadpleging. Referenda zijn de meest directe vorm van democratie. Kiezers kunnen zich uitspreken over één of meerdere onderwerpen aan de hand van voorgelegde keuzes.Wanneer de overheid juridisch niet verplicht is de uitslag te respecteren, spreken we van een volksraadpleging. Wanneer de uitslag bindend is spreekt men van een referendum.Juist dat voorstel deed de fractie van Forza! in de gemeenteraad: organiseer een referendum om aan alle stemgerechtigde inwoners van Haarlemmermeer de vraag voor te leggen of zij vóór of tégen de komst van asielzoekerscentrum zijn. Een referendum op gemeentelijk niveau blijkt wettelijk gezien niet haalbaar, een volksraadpleging echter wel. Flexibel als Forza! is werd het voorstel aangepast. Te mooi om waar te zijn: rebelse oppositiepartij Forza! doet een voorstel dat compleet aansluit bij in het coalitieakkoord van het huidige college vermeldde ambities:
Deze tijd vraagt om een open overheid die kennis en mensen verbindt.
Veel mensen willen meedenken, meepraten en meebeslissen over zaken die spelen in hun leefomgeving. Een eigentijdse overheid onderkent en waardeert dit en speelt actief op deze behoefte in. Het college wil daarom de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en belangengroepen vergroten en ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving. Ook wil het college zorgen voor voldoende draagvlak bij het ontwikkelen van beleid én de uitvoering daarvan.



Uiteraard bleek al snel hoe te mooi om waar te zijn het voorstel van Forza! was. Fractievoorzitter van collegepartij HAP, notabene de grootste pleitbezorger van participatie in het college, Johan Rip haastte zich om te zeggen dat van kiezers raadplegen geen sprake kon zijn, omdat die kiezers dan veel te veel hun oren zouden laten hangen naar Paul Meijer van Forza! die iedereen aanbeveelt om tégen de vestiging van een AZC in verzet te komen. 
In plaats van de handschoen op te pakken, uit te gaan van eigen kracht en zelf campagne te voeren om bijval voor zijn standpunten te krijgen kwam Rip, zoals wel vaker, niet verder dan deze jij-bak. Participatie gaat voor de HAP niet verder dan de kleur van bloembakken, of instemmen met wat zij, in al hun wijsheid, al besloten hebben.

Anderen argumenteerden: "De keuze voor of tegen een AZC is te ingewikkeld om aan kiezers voor te leggen." Zij vergeten hierbij dat tijdens de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen dezelfde kiezers een stem uitbrengen op basis van vele malen gecompliceerdere afwegingen. Op dat moment zijn de D66 kiezers bijvoorbeeld kennelijk wél bij machte alle verkiezingsprogramma's, standpunten, loze campagnetaal en valse beloftes te onderscheiden. Maar op het moment dat een vraag "bent u voor of tegen...." voorgelegd wordt, kunnen deze mensen het onmogelijk snappen. Een kulargument dus.

Het succes van #GeenPeil bewijst dat democratie wel degelijk vernieuwd kan worden. De kiesraad, bewust van technologische ontwikkelingen, heeft hier voor het verzamelen van handtekeningen voor het eerst in de geschiedenis toegelaten dat dit via internet kan gebeuren. 

Voor de site van Forza! stelde ik zelf een eenvoudige enquete samen. Natuurlijk is die niet representatief, de middelen en de kennis die ik heb zijn daarvoor te beperkt. Wél geeft de respons op deze poll een mooi zicht op hoe het onderwerp leeft bij de inwoners. Duurt het doorgaans weken om enkele tientallen reacties te krijgen, in dit geval kwamen binnen enkele dagen 700 reacties binnen. Hoewel niet representatief, is het merendeel van de reacties wel authentiek. Op een handjevol dubbele en fake reacties na, zoals raadslid Johan Rip die met verschillende aliassen meermalen stemde, zijn vrijwel alle stemmers te achterhalen. Opvallend veel HAP en VVD stemmers die aangeven het met Forza! eens te zijn en een volksraadpleging te willen voordat de burgemeester over gaat tot de vestiging van een AZC in de gemeente. Waardevolle informatie voor Forza! De gemeente had zulke informatie ook kunnen verzamelen, grootschaliger, professioneler en onafhankelijker. Wellicht dat, als ze het ooit gaan doen, het vertrouwen in de politiek en openbaar bestuur terugkeert.

Via deze link de uitslag van het openbare gedeelte. De respondenten die aangegeven hebben het met Forza! eens te zijn en zij die daar prijs op stellen zullen we persoonlijk benaderen.

Laat het college maar roepen dat luisteren naar de burgers niet kan, mag, hoeft, moet, of nodig is. Forza! doet het toch! want:

WIJ ZIJN FORZA!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Ik voer campagne #stemzeweg

Ondanks dat ik niet verkiesbaar ben bij de komende Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart a.s. voer ik wel degelijk een politieke campagne. "Voor welke partij dan?" zult u zich misschien afvragen. Daar kan ik helder over zijn: ik voer voor geen enkele partij campagne. Ik voer campagne voor uw stem. Ik wil graag dat u stemt, omdat stemmen wél zin heeft, in tegenstelling tot wat velen denken. Stemmen heeft zin om de huidige vastgeroeste macht uit het zadel te wippen. De partijen die verantwoordelijk zijn voor de malaise van dit moment, die jarenlang ongecontroleerde immigratie hebben toegestaan en zelfs bevorderd, de partijen die onze krijgsmacht nagenoeg wegbezuinigd hebben, de partijen die ons liever gisteren nog dan vandaag zouden uitleveren aan ongekozen, zelfbenoemde machthebbers van de EU. Ze mogen weg, nee ze MOETEN weg! Het motto van deze campagne is daarom #stemzeweg! Stem de partijen die voor de huidige situatie verantwoordelijk zijn letterlijk uit de eers

Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos

Bij de raadsvergadering van 15 november 2018 had uw lid De Ruiter een blikje zeeheldendrop voor alle fracties. Aanleiding hiervoor was het indienen van mijn  motie Reddeloos, Radeloos, Rotondeloos , o m een procedure te starten met als doel de naam van de Hódmezövásárhely fontein in Hoofddorp te wijzigen en deze te vernoemen naar admiraal De Ruyter.  Mijn voorstel werd gesteund door de Stichting Michiel de Ruyter  en voorzitter Frits de Ruyter de Wildt, nazaat van Michiel in de 12e generatie was aanwezig om mogelijke vragen over de figuur De Ruyter te beantwoorden. Voorafgaand aan de vergadering poseerde ik samen met de heer De Ruyter de Wildt  voor de rotonde. Hoewel een meerderheid van de raad vóór een naamswijziging van de rotonde lijkt te zijn, haalde mijn motie helaas geen meerderheid. De Heer Rip van de Hap had mij tijdens de schorsing voorgesteld om de strekking van de motie te wijzigen, zodanig dat de naam van De Ruyter uit het voorstel werd weggelaten. Aangezi

Hoogtepunten uit de afscheidsspeech

In een feestelijke setting, met als thema "Disco" kwam de oude gemeenteraad onlangs nog één keer bijeen in de feestelijk aangeklede Burgerzaal van het raadhuis te Hoofddorp. Ik mocht daar in een korte speech het gezelschap inclusief het college en de griffie nog een keer toespreken. In de video mijn korte speech:

meest bekeken

De laars van de burgemeester

Vanavond vond burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer het nodig om mij op de publieke tribune, in het openbaar, aan te spreken over hem -kennelijk- onwelgevallige tweets. Ik vind het een bijzonder laffe actie om mij -met naam en toenaam- aan te spreken bij een debat waar ik niet het woord mag voeren en derhalve geen recht heb op een weerwoord of een wedervraag. Ook VVD burgemeesters hebben dus schijnbaar moeite met Het Vrije Woord. Het was een juiste beslissing van me om destijds de VVD de rug toe te keren. Ook blijken mijn twijfels, die ik destijds, bij de benoeming als fractieassistent, al had over Weterings en zijn selectieve verontwaardiging wederom terecht. Als een D66 mevrouw mij bij de eerste de beste sessie waar ik aan deelneem neerzet als een nazi , dan is dat gewoon geoorloofd. Daar wordt verder met geen woord over gerept. Ik vind dat prima, ook überdomme D66 vrouwtjes hebben recht op het vrije woord. Maar als zij vervolgens het woord "fatsoen" in de mo

Kijk nooit meer Pauw!

Gisteren was NVU voorman Kusters te gast bij Pauw. De reden dat de redactie van Pauw het nodig vond om hem uit te nodigen was dat zijn NVU aangekondigd had om overal in het land informatie- en inspraakavonden met betrekking tot de (mogelijke) komst van asielopvang te bezoeken. Ik kijk al heel heel lang niet meer naar Pauw dus heb de uitzending niet gezien. Pauw heeft zelden of nooit gasten van rechtse signatuur aan tafel en als hij ze heeft is het doorgaans om ze te kunnen tentoonstellen aan zijn publiek als dom, slecht of verwerpelijk. Nog maar kort geleden deed hij zo'n poging met de Nederlandse Pegida voorman begreep ik uit de media. Dat mislukte omdat de welbespraakte Pegida man alles wat Pauw te berde bracht om hem als "slecht rechts" neer te zetten eenvoudig, rustig en gedecideerd weerlegde. Een tijdje geleden woonde ik een "workshop talkshow maken" bij in de studio van Pauw. Als tegenprestatie voor de interessante en leerzame -eerlijk is eerlijk- techni